مقاله دستورالعمل هاي نصب، نظارت بر نصب، بهره برداري و سرويس و نگهداري پست های هوايي برق، تهيه كننده پژوهشگاه نيرو كميته تخصصي پست و شرکت برق و توانیر.
پیش نویس مقاله شركت مديريت توليد، انتقال و توزيع نيروي برق ايران (توانير) مورخ مرداد 139 می باشد. دستورالعمل هاي نصب، نظارت بر نصب، بهره برداري و سرويس و نگهداري پست های هوايي تهيه كننده پژوهشگاه نيرو كميته تخصصي پست، البته به تاييد شركت توزيع نيروي برق تهران بزرگ و تصویب شركت توانير هنوز نرسیده است.
مطالعه دقيق اين دستورالعمل و ساير مدارك فني و دستورالعمل هاي سازنده تجهيزات پست هوايي كه به هنگام تحويل همراه تجهيزات مي باشند، به كاربران اين اجازه را مي دهد تا استفاده بهينه را از تجهيز ببرند. لذا توجه به نكات زير الزامي است:
اين سند با هدف ايجاد وحدت رويه در تعيين روش هاي نصب، نظارت بر نصب، بهره برداري و سرويس و نگهداري پست هوايي و هماهنگ سازي و شفافيت در نحوه انجام فرآيندهاي مربوطه تهيه و تدوين گرديده است. دامنه كاربرد مطالب در اين مقاله معيارها و ويژگي هاي فني و اجرايي پست هاي توزيع هوايي را شامل مي شود.
موارد مرتبط با تعيين الزامات و معيارهاي ارزيابي فني و آزمون هاي تجهيزات شبكه هاي توزيع در محدوده كاربرد اين دستورالعمل قرار نمي گيرد.
محدوده اجراي اين دستورالعمل در برگيرنده كليه شركت هاي توزيع، مشاوران، سازندگان، تامين كنندگان و پيمانكاران توزيع نيروي برق كشور است.
به مجموعه اي از تجهيزات قدرت شامل كليدها ، ترانسفورماتورها، ادوات حفاظتي، اندازه گيري و ... كه وظيفه انتقال و يا تبديل انرژي الكتريكي را به عهده دارند پست گويند.
به پست هايي كه تجهيزات آن در هواي باز و بر روي پايه نصب مي شوند پست هوايي مي گويند (در شركت هاي توزيع به اين پست ها، ترانس هوايي نيز اطلاق مي شود).
ترانسفورماتور قدرت مبدلي است كه توان مورد نياز مصرف كننده را در سطح ولتاژ مشخص بدون تغيير در فركانس سيستم تامين مي كند.
توزيع برق فشار ضعيف به مشتركين، همچنين تامين روشنايي معابر و خيابان ها توسط تابلوي فشار ضعيف انجام مي گيرد. تابلوهاي بكار گرفته شده در سطح ولتاژ زير يك كيلوولت را در اصطلاح تابلوهاي فشار ضعيف گويند.
كات اوت فيوز وسيله اي است كه داراي يك عنصر ذوب شونده بوده و به هنگام عبور جريان خطا و در اثر افزايش دما ذوب شده و جريان عبوري از آن قطع مي شود.
برقگيرها عناصري هستند كه جهت مهار اضافه ولتاژهاي ناشي از عواملي نظير كليدزني و صاعقه بكار گرفته مي شوند.
جهت نگهداري هادي ها و مقره ها بر روي پايه از كنسول استفاده مي شود.
مقره ها وسايلي هستند كه وظيفه عايق سازي شبكه با زمين را به عهده دارند.
زمين كردن چیست: زمین کردن عبارت است از اتصال يك مدار الكتريكي يا تجهيز با زمين و يا يك بدنه فلزي به اندازه كافي بزرگ كه مي تواند به صورت زمين فرض شود.
جرياني كه به زمين وارد و يا از زمين خارج مي گردد.
به ترانسفورماتوري كه هسته و سيم پيچ آن داخل روغن قرار دارد و افزايش و كاهش حجم روغن در اثر گرم شدن و سردتر شدن روغن در مخزن كنسرواتور آن جبران مي شود، ترانسفورماتور روغني كنسرواتوري گويند.
به ترانسفورماتوري كه روغن آن با هواي آزاد هيچگونه ارتباطي ن داشته و مخازن آن كاملا مسدود است ترانسفورماتور هرمتيك گويند.
اين علامت در مدارهاي الكتريكي نمايشگر پايه عبوري است.
اين علامت در مدارهاي الكتريكي نمايشگر پايه انتهايي است.
اين علامت در مدارهاي الكتريكي نمايشگر ترانسفورماتور هوايي است.
اين علامت در مدارهاي الكتريكي نمايشگر كات اوت فيوز است.
اين علامت در مدارهاي الكتريكي نمايشگر برقگير است.
اين علامت در مدارهاي الكتريكي نمايشگر خطوط سه فاز است.
اين علامت در مدارهاي الكتريكي نمايشگر زمين الكتريكي يا حفاظتي است.
اين علامت در مدارهاي الكتريكي نمايشگر پست هوايي تك پايه است.
اين علامت در مدارهاي الكتريكي نمايشگر پست هوايي دو پايه است.
پست هوايي مجموعه اي از تجهيزات مشتمل بر ترانسفورماتور، تابلوي فشار ضعيف، كات اوت فيوز، برقگير و ... است كه در هواي آزاد و بر روي پايه نصب مي گردد. پست هاي هوايي به فيدرهاي فشار متوسط متصل مي شود و ولتاژ فشار متوسط را به ولتاژ مصرف كاهش مي دهند.
سطوح ولتاژي فشار متوسط در شبكه برق ايران ۱۱ ،۲۰ و ۳۳ كيلوولت مي باشند كه گستردگي شبكه ۲۰ كيلوولت در سطح كشور بيشتر و سطوح ولتاژي ۱۱ و ۳۳ كيلوولت در چند شهر جنوبي كشور كاربرد دارند. سطوح ولتاژ فشار ضعيف (ولتاژ مصرف) در شبكه برق كشور ( ۴۰۰- ۳۸۰ ) ولت سه فاز (231-۲۲۰ ) ولت تك فاز است.
چنانچه افزايش نصب پست هوايي باعث گسترش بهينه شبكه هاي فشار متوسط شود مي تواند مزايايي از قبيل كاهش اقتصادي تلفات، رفع مشكل ناشي از عدم تعادل جريان در فيدرهاي فشار ضعيف طولاني، امكان متعادل سازي بار ترانسفورماتورها به دليل كاهش تعداد مشتركين تحت پوشش هر ترانسفورماتور، كاهش چشمگير هزينه هاي مربوط به تعمير و نگهداري فيدرهاي فشار ضعيف، افزايش كيفيت برق با جداسازي مشتركين، رفع مشكلات افت ولتاژ در فيدرهاي فشار ضعيف طولاني و كاهش انتشار اختلالات را در بردارد.
البته استفاده مناسب از شبكه فشار ضعيف نيز مزايايي از جمله رفع مشكلات حريم موجود در شبكه هاي فشار متوسط، افزايش قابليت اطمينان شبكه از طريق امكان انجام مانور در سطح فشار ضعيف، افزايش ضريب بهره برداري ترانسفورماتورهاي شبكه از طريق ايجاد پوشش موثر در ناحيه سرويس دهي ترانسفورماتور، افزايش زيبايي شهري از طريق كاهش تعداد ترانسفورماتورهاي منصوبه و پايين بودن هزينه هاي احداث در مقايسه با شبكه هاي فشار متوسط را در بر دارد.
پست هاي هوايي در مقايسه با پست هاي زميني داراي مزايا و معايبي هستند كه در جدول ( ۱) به آن پرداخته شده است.
پست هوايي | پست زميني | |
مزايا |
|
|
معایب |
|
|
پست هاي هوايي از لحاظ محل نصب به سه دسته به شرح ذيل تقسيم بندي مي شوند:
محل نصب پست هوايي بايستي داراي مشخصات و شرايط ذيل باشد:
۱ - در صورتي كه به هيچ وجه امكان تجهيز پست زميني، زيرزميني و پيش ساخته وجود نداشته باشد، پست هوايي به روي خطوط فشار متوسط زميني نصب مي گردد.
۲ - در پيوست شماره ۳ به محدوده حريم مورد استفاده در اين دستورالعمل اشاره شده است.
پست هاي هوايي به طور معمول در محدوده ها حاشيه بزرگراه ها، اتوبان هاي كمربندي و مبادي ورودي شهر و در درون شهرك هاي مسكوني حاشيه اي و خيابان هاي با عرض بيشتر از ۱۲ متر نصب مي گردند.
شكل واقعي و شماتيك پست هوايي با معرفي بخش هاي مختلف آن در شكل هاي ( ۱) الي ( ۴) نشان داده شده است. در ادامه هر يك از قسمت هاي مختلف پست هوايي معرفي و تشريح مي گردد.
شكل ( ۱): پست هوايي نصب شده بر روي شبكه فشار متوسط هوايي
۱ سكوي فلزي پست هوايي
۲ تابلوي فشار ضعيف پست هوايي
۳ پايه ۱۲ متري پست هوايي
۱× ۴ كابل ۵۰ پست هوايي
۵ سكوي ترانسفورماتور پست هوايي
۶ پايه ۹ متري پست هوايي
۷ كابل ارتباط دهنده ترانسفورماتور و تابلو پست هوايي
۸ كات اوت فيوز پست هوايي
۹ برقگير پست هوايي
۱۰ كنسول افقي پست هوايي
۱۱ مقره پست هوايي
۱۲ سكوي كات اوت - برقگير پست هوايي
شكل ( ۲): پست هوايي تك پايه
ادامه مطالعه: پست هوایی بخش دوم
شرکت آسان ژنراتور در زمینه دیزل ژنراتور و برق صنعتی فعال می باشد. نوشته 1400/1/28