تابلو برق ستاره مثلث +نقشه pdf-بارهای موتوری در سیستم های برق اضطراری-نحوه محاسبه جریان و چگونگی راه اندازی الکتروموتورها
در استفاده از دیزل ژنراتورها و سیستم های برق اضطراری و ups ها در بارهای موتوری چه باید کرد؟ همانگونه که میدانیم موتور در لحظه راه اندازی 5 تا 7 برابر جریان نامی جریان میکشد. از این رو اگر دقت کرده باشید در لحظه راه اندازی موتورهای الکتریکی چراغ ها یک لحظه نورشان کم و زیاد می شود.
لذا در بارهای موتوری یا باید سیستم برق اضطراری چند برابر جریان نامی الکتروموتورها در نظر گرفته شود یا راه حل های زیر(مانند تابلو برق ستاره مثلث) را دنبال نمود.
چرا جریان راه اندازی موتور الکتریکی زیاد است؟
جریان نامی چیست: در لحظه راه اندازی الکترو موتور ، به خاطر اینکه موتور الکتریکی خاموش است مقدار راکتانس آن در مقابل برق بسیار کم است. لذا آمپر خیلی زیادی میکشد تا راه بیفتد. و به مرور بخاطر القای الکترومغناطیسی راکتانس موتور الکتریکی افزایش می یابد. لذا جریان نامی یا کانتینیوز یا دائم کار الکتروموتور با جریان راه اندازی آن متفاوت است.
در پلاک موتورهای الکتریکی جریان نامی را ذکر می کنند. ولی یک مهندس طراح همیشه باید جریان های لحظه ای همه دستگاهها را در محاسبات خود لحاظ کند. و علت آمپر کشیدن الکترو موتور را بداند. همچنین اگر موتور الکتریکیزیر بار روشن شود آمپر بیشتری میکشد. می توان جهت کاهش جریان راه اندازی موتور الکتریکی، آنها را بصورت ستاره مثلث راه اندازی نمود.
نقشه های تابلو برق ستاره مثلث جهت راه اندازی موتور الکتریکی سه فاز و تک فاز به صورت زیر میباشد:
تایمر جهت زمانبندی تغیر حالت ستاره به مثلث استفاده می شود. و زمان آن بستگی به قدرت موتور الکتریکی و کاری که میخواهیم انجام دهیم و اینکه آیا بر روی موتور بار هست یا نه از چند ثانیه تا چند دقیقه متغیر است.
میتوان بجای بستن تابلو برق های بزرگ از دستگاههای آماده به نام سافت استارترها در ابعاد کوچکتر استفاده نمود.سافت استارت ها قطعاتی هستند جهت راه اندازی الکتروموتورها بصورت ستاره مثلث که باعث کاهش جریان کشی اولیه موتور الکتریکی می شوند.
با راه اندازی موتور الکتریکی بصورت ستاره مثلث جریان راه اندازی آنها را تا حد 3 تا 5 برابر جریان نامی کاهش میدهیم.این رنج به این بستگی دارد که بر روی موتور بار وجود داشته باشد یا خیر. و البته اختلاف ارتفاع از سطح دریا نیز کمی موثر است. اگر بخواهیم جریان راه اندازی الکتروموتور را به جریان نامی آن نزدیک کنیم باید ولتاژ و فرکانس را از صفر به ماکزیمم بصورت نرم افزایش دهیم.
تا موتور الکتریکی به دور نامی خود برسد. این عمل را سافت استارت درایوها برای ما انجام می دهند.
در برد کنترلی plc دیزل ژنراتور ، دیپسی (deep sea) و کومپ می توان بار را بصورت ضربه تعریف نمود. تا در مواقع لزوم دیزل ژنراتور زیر بار ضربه الکتروموتور ها خاموش نشود. و بیشتر از میزان توان خود بتواند در یک لحظه بار را تامین کند.
اولین مسئله که باید درباره ی الکتروموتور ها بدانیم ،اطلاعاتی مانند توان موتور الکتریکی ، جریان نامی، ولتاژ ، نحوه اتصال ( ستاره _ مثلث _ مستقیم ) ، تعداد دور در دقیقه می باشد. که تمامی این اطلاعات روی پلاک حک شده است .
P=√3.I.V.COSᶲ
P توان موتور به واتW
I جریان مصرفی به آمپر A
V ولتاژ موتور به ولت v
COSᶲ ضریب توان
P=I.V.COSᶲ
به کمک این روابط می توان به راحتی جریان موتور الکتریکی را محاسبه کرد.
اگر الکترو موتوری با ولتاژ یا فرکانس یا میزان باری بیش از حد مجاز خود کار کند خواهد سوخت. پس از گذشت زمان الکتروموتور نیاز به سرویس و نگهداری دارد. و باید روغن کاری یا گریس کاری شود. وگرنه قدرت خروجی موتور الکتریکی کم میشود و به سیم پیچ آن فشار می آید و بالاخره سیم پیچ در اثر گرما خواهد سوخت. علت دیگر سوختن الکتروموتورها دو فاز شدن موتورهای الکتریکی سه فاز است.
که خود باعث داغ شدن سیم پیچ های موتور الکتریکی می شود. که باعث می شود روکش سیم پیچهای موتور الکتریکی آب شده و سیم پیچها اتصالی کنند. لذا راکتانس الکتروموتور به شدت کاهش می یابد. و اگر فیوز یا بریکر جریان آن را قطع نکند ، موتور الکتریکی آتش خواهد گرفت.
محدودیت های الکترو موتور ها:
بار یا قدرت خروجی -ولتاژ- فرکانس- ارتفاع از سطح دریا - دمای کاری - محیط کاری - کاربرد موتور الکتریکی و نوع مصرف - سه فاز یا تک فاز.
سوختن الکتروموتور سه فاز و تک فاز و یا حتی موتورهای dc به چند حالت نمایان میشود:
موتور سه فاز باید براحتی حرکت کند و موقع خاموش شدن مدتی طول بکشد تا از حرکت بایستد وگرنه نیاز به سرویس دارد.
جهت تست سیم پیچ مقدار اهمی موتور سه فاز را اندازه بگیرید و با کاتالوگ شرکت سازنده مقایسه کنید. اگر سیم پیچ های آن اتصال کوتاه باشند موتور سوخته است. هرچه توان موتور الکتریکی بیشتر باشد مقاومت سیم پیچ های آن کمتر است.
استاتور قسمت ثابت الکتروموتور القایی می باشد که برق ورودی به آن متصل می شود. روتور قسمت متحرک موتور تک فاز و سه فاز و dc است که بوسیله میدان ایجاد شده توسط استاتور حرکت می کند.
طرز کار الکترو موتور ساده:
اگر دو آهن ربا را به هم نزدیک کنید ، در یک جهت دو آهن ربا هم دیگر را جذب و در یک جهت دیگر همدیگر را دفع می کنند. در الکتروموتور نیز دقیقا همین اتفاق می افتد. و استاتور با برقدار شدن حالت مغناطیسی پیدا کرده و باعث چرخیدن روتور مغناطیسی می شود.
همانگونه که گفته شد استاتور با گرفتن برق ، حالت مغناطیسی پیدا می کند و باعث حرکت روتور می شود. حال اگر در استاتور از آهن ربای دائم استفاده شود ، دیگر بدون نیاز به برق شروع به چرخش میکند که میتوان جهت تولید برق آن را به یک ژنراتور کوپل نمود. ولی قدرت آن کم است چرا که قوی ترین آهن رباها نیز میدانی به قدرت آهن رباهای الکتریکی ایجاد نمیک نند. لذا ابعاد آنها به شدت افزایش پیدا می کند.
عیب دیگر آنها این است که اگر به کار بیفتند دیگر از حرکت نمی ایستند و جهت نگه داشتن آن از ترمز های مکانیکی یا مغناطیسی باید استفاده شود. چنین دستگاهی در ابعاد صنعتی ، تابحال ساخته نشده است لذا می توانید آن را عملی کنید چرا که بصورت رایگان با ساختار آن آشنا شدید. ;)
جهت تست الکتروموتور با میگر و اهم متر ، ابتدا مقاومت سیم پیچ های موتور الکتریکی را اندازه گیری کنید. موتور الکتریکی از سه سیم پیچ تشکیل شده است که سرهای آنها روی تخته کلمپ موتور قابل مشاهده است. ابتدا سه عدد سیم پیچ را با اهم متر تست کنید تا مقاومت کمی را نشان دهند. سپس مطمان شوید که هیچ کدام از سیم پیچها به یکدیگر و به بدنه موتور الکتریکی راه ندهند. در غیر این صورت موتور الکتریکی سوخته است.
موتورهای الکتریکی بسته به قدرت خروجی و کاربرد بصورت تک فاز ، سه فاز و dc طراحی می شوند. اساس کار الکتروموتور ها تقریبا شبیه به هم است و از قوانین مغناطیسی میدان و موج تبعیت می کنند. موتورهای سه فاز قوی ترین موتورهای موجود در بازار می باشند. چرا که تعداد سیم پیچهای استاتور افزایش یافته ، ولتاژ کاری آن نیز افزایش یافته و میدان مغناطیسی بزرگتری ایجاد می کنند.
موتورهای سه فاز در اصل سه عدد سیم پیچ دارند و معمولا بر روی کلمپ خروجی آنها تمامی سرهای سیم پیچها جهت راه اندازی بصورت ستاره و مثلث بیرون آمده است. و شما با 6 سر خروجی یا سه عدد سیم پیچ مواجه می باشید.
در صورتی که سیم پیچهای موتور سه فاز را با یکدیگر سری کنید احتمالا بتوانید از آن بصورت تک فاز استفاده کنید ولی قدرت خروجی آن کاهش می یابد. لذا بهتر است آنرا مجددا طبق موتور تک فاز سیم پیچی کنید.
با تشکر از مطالعه شما ، شرکت آسان ژنراتور دانیال فعال در زمینه :
به روز رسانی 99/2/2
udf dhfd juldv hg;jv, l,j,v