کمک استارت خودرو و دیزل ژنراتور یک رله می باشد در انواع مختلف که جریان مورد نیاز استارت موتور را از 5 آمپر برای پراید تا 180 آمپر برای دیزل بالا میبرد
آموزش و نحوه بستن رله کمک استارت در ادامه... کمک استارت موتورهای دیزلی و دیزل ژنراتور:
کمک استارت دیزل 180A دارای فیوز محافظ
انواع کمک استارت موتورهای دیزل و دیزل ژنراتور در آمپرها و ولتاژهای مختلف
مزایای استفاده از کمک استارت برای خودرو و دیزل ژنراتور:
کمک استارت یا اتوماتیک استارت به انگلیسی با عنوان engine starter solenoid (رله کمک استارت) شناخته میشود و در واقع یک رله سه یا 4 پایه است که 2 یا یک (پایه دیگر اتصال بدنه) پایه آن بوبین کمک استارت و دو پایه دیگر آن که معمولا بزرگترند ، کنتاکت قدرت آن میباشند. در خودرو های سواری میتوان از یک رله پنج پایه بجای این قطعه استفاده کرد.
با اضافه کردن این قطعه میتوانید برق استارت را که از برد یا سوییچ استارت یا از ecu می آید را به بوبین آن اعمال کنید و از کنتاکت قدرت آن جهت فرمان به استارتر موتور استفاده نمایید. بعضی مواقع که با استارت زدن به موتور دیزل یا خودرو ، ماشین یا دیزل ژنراتور استارت نمیخورد مشکل میتواند بخاطر خرابی کنتاکت این قطعه باشد. اگر جریان استارت بیش از حد باشد ممکن است نیم سوز باشد ، لذا آنرا به یک تعمیرکار استارت و دینام نشان دهید.
سیم کشی کمک استارت چگونه است؟ همانگونه که گفته شد (طبق عکس بالا) کمک استارت مانند رله دارای یک بوبین و یک کنتاکت داخلی مانند شکل زیر است. یک طرف بوبین به منفی باتری متصل است. به سادگی با برق دار کردن طرف دیگر بوبین ، کمک استارت عمل کرده و کنتاکت آن میچسبد. کنتاکت آن دارای دو پایه no است. یک طرف آن به مثبت باتری و طرف دیگر آن به استارت موتور متصل میشود.
لذا به جای اینکه مثبت باتری از طریق سوییچ استارت به استارتر موتور اعمال شود ، این رله این کار را انجام میدهد.
اخطار: هنگام انجام این کار حتما مثبت باطری را جدا کنید وگرنه برخورد آچار با مثبت استارت و بدنه جرقه ای بزرگ ایجاد میکند که ممکن است باطری منفجر شود.
اگر رله کمکی استارت خراب شود ماشین یا خودرو دیگر استارت نمیخورد. و یا از هر چند دفعه یک بار استارت نمیزند.
جهت استعلام قیمت کمک استارت بصورت عمده ای و جزئی ، با واحد فروش ما تماس حاصل نمایید.
با تشکر از مطالعه شما ، شرکت آسان ژنراتور دانیال فعال در زمینه :
به روز رسانی 99/2/17
VGI ;L; HSJHVJ