همه چیز در مورد کنتاکتور-رنج، استاندارد و انواع کنتاکتور برق اشنایدر،هیوندای،زیمنس،پارس فانال،LS و خازنی
مبانی کنتاکتورها و انواع مختلف آن:
مقدمه: کنتاکتور وسیله ای الکتریکی است که برای وصل یا قطع کردن مدار الکتریکی استفاده می شود. کنتاکتور یک نوع رله خاص محسوب می شود. با این حال، تفاوت اساسی بین رله و کنتاکتور این است که کنتاکتور در کاربردهایی با ظرفیت انتقال جریان بالاتر استفاده می شود، در حالی که از رله برای کاربردهای جریان کمتر و بخش فرمان استفاده می شود. کنتاکتورها به راحتی قابل نصب هستند و از نظر اندازه جمع و جور هستند. به طور کلی ، این قطعات الکتریکی دارای چندین تیغه/کنتاکت هستند. این کنتاکت ها در بیشتر موارد به طور معمول باز هستند.
زمانی که کویل/بوبین کنتاکتور تحریک میشود، توان بار را تأمین می کنند. کنتاکتورها بیشتر برای کنترل موتورهای برقی استفاده می شوند. انواع مختلف کنتاکتور وجود دارد و هر نوع مجموعه ویژگی ها، قابلیت ها و کاربرد های خاص خود را دارد. کنتاکتورها می توانند ولتاژ و جریان را در طیف وسیعی از چند آمپر/ولت گرفته تا هزاران آمپر/ولت توزیع کنند. متداول ترین زمینه کاربردی کنتاکتور در بار جریان بالا است.
کنتاکتورها به دلیل توانایی خود در کنترل جریانهای بیش از 500 آمپر و توان بالای 100 کیلو وات شناخته شده اند. الکترو موتورهای سنگین هنگام قطع شدن، قوس/آرک ایجاد می کنند. این قوس ها با استفاده از کنتاکتور قابل کاهش و کنترل هستند.
سه مورد زیر مؤلفه های مهم کنتاکتور هستند:
اصول عملیاتی یک کنتاکتور: جریان عبوری از کنتاکتور، بوبین را تحریک می کند. بوبین تحریک شده یک میدان مغناطیسی ایجاد می کند و باعث می شود هسته کنتاکتور آرمیچر را حرکت دهد. یک کنتاکت بسته (NC) مدار بین کنتاکت ثابت و کنتاکت در حال حرکت را کامل می کند. این موضوع اجازه می دهد جریان از طریق این کنتاکت به بار منتقل شود. هنگامی که جریان از بین می رود ، بوبین انرژی خود را از دست می دهد و مدار را باز می کند. تیغه های کنتاکتورها به دلیل عملکرد سریع قطع و وصل آنها مشهور هستند.
سوئیچ تیغه ای
سوئیچ تیغه ای در اوایل دهه 1800 استفاده می شد. احتمالاً این نخستین کنتاکتوری بود که برای کنترل (شروع یا متوقف کردن) موتورهای الکتریکی مورد استفاده قرار گرفت. سوئیچ از نوار فلزی تشکیل شده بود که روی یک کنتاکت فرو می رفت. این سوئیچ دارای اهرمی برای پایین کشیدن سوئیچ یا بالا آمدن آن بود. در آن زمان، باید با ایستادن در كنار آن، سوئیچ تیغه را در حالت بسته قرار داد.
گرچه، در این روش سوییچ مشکلی وجود داشت. این روش باعث می شد که کنتاکت ها به سرعت از بین بروند زیرا قطع و وصل کردن سوئیچ به شکل دستی به اندازه کافی سریع نبود و منجر به آرک می شد. در نتیجه این، سوئیچ های مس نرم در معرض خوردگی قرار داشتند که بیشتر آنها را در برابر رطوبت و خاک آسیب پذیر می کند. با گذشت زمان، اندازه موتورها افزایش یافته و این امر نیاز به جریانهای بزرگتر را برای کار با آنها ایجاد می کند.
این موضوع خطر فزیکی بالقوه ای را برای کار با چنین سوئیچ های حامل جریان بالا ایجاد می کند، بنابراین منجر به نگرانی جدی در مورد ایمنی می شود. علیرغم انجام پیشرفت های مکانیکی، سوئیچ تیغه ای به دلیل مشکلات و خطرات مربوط به عملکرد خطرناک و عمر کوتاه کنتاکت ها نتوانست کاملاً توسعه یابد. انواع کنتاکتورها تحت عناوین مختلف تولید میشوند به نام اشنایدر،هیوندای،زیمنس،پارس فانال و LS یا ال اس.
کنترل دستی کنتاکتور
از آنجایی که سوئیچ تیغه ای برای استفاده به طور بالقوه خطرناک شد، مهندسان کنتاکتور دیگری را مطرح کردند که از ویژگی های موجود در سوئیچ تیغه ای وجود نداشت.
کنتاکتور مغناطیسی کنتاکتور
کنتاکتور مغناطیسی نیازی به مداخله انسان ندارد و بصورت الکترومکانیکی عمل می کند. این یکی از پیشرفته ترین طرح های کنتاکتور است که می توان از راه دور آن را کنترل کرد. بنابراین، به رفع خطرات ناشی از کار با آن و قرار دادن پرسنل عامل در معرض خطر احتمالی کمک می کند. فقط مقدار کمی جریان کنترلی توسط کنتاکتور مغناطیسی برای باز کردن یا بستن مدار لازم است. این رایج ترین نوع کنتاکتور است که در کاربردهای کنترل صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.
عمر کنتاکتورها و تیغه ها یکی از بزرگترین دغدغه های کاربران است. طبیعی است که کنتاکت ها خیلی زیاد باز و بسته می شوند و نتیجتا عمر کنتاکت کاهش می یابد. باز و بسته شدن تیغه ها یک قوس الکتریکی ایجاد می کند که باعث ایجاد گرمای اضافی می شود. ادامه تولید این قوس ها می تواند به سطح کنتاکت آسیب برساند. علاوه بر این، قوس الکتریکی باعث ایجاد علائم حفره و سوختگی می شود که در نهایت تیغه ها را سیاه می کنند.
با این حال، دوده یا اکسید موجود در کنتاکت ها، آنها را قادر می سازد که حتی برق را به طور بهتری انجام دهید. با این وجود، هنگامی که کنتاکت ها تا حد زیادی فرسوده می شوند، لازم است آنها را جایگزین کنید. بنابراین ، هرچه کنتاکت سریعتر بسته شود، قوس سریعتر خاموش می شود که به نوبه خود به افزایش عمر کنتاکت کمک می کند. آخرین نسخه های کنتاکتور به گونه ای طراحی شده اند که خیلی سریع بسته می شوند.
به طور کلی دو استاندارد برای کنتاکتورها وجود دارد:
کنتاکتورهای IEC همچنین دارای امنیت کنتاکتی هستند. در حالی که NEMA به کاور پوشش دهنده ترمینال های کنتاکتور نیاز دارد. تفاوت مهم دیگر این است که کنتاکتورهای IEC سریعتر نسبت به اضافه بارها واکنش نشان می دهند، کنتاکتورهای NEMA در مقاومت در برابر مدارهای اتصال بهتر هستند. افراد غالباً به اشتباه کنتاکت های NEMA را مستحکم تر می دانند. در واقعیت ، این به دلیل بزرگ بودن طراحی آنها است.
محتوایی که ما ارائه می دهیم به منظور آگاهی شما و کمک به انتخاب صحیح و استفاده از کنتاکتورها است. مثل همیشه ، ما توصیه می کنیم با یک برقکار مجاز و دارای صلاحیت مشورت کنید تا به شما در اندازه و انتخاب قطعات برای برنامه خاص خود کمک کند. ابتدا بخاطر بسپارید که کنتاکتورها قطعات سوییچ هستند، بنابراین باید با برخی از فاکتورهای انتخاب سوئیچ های الکتریکی آشنا شوید. علاوه بر این، سه مورد کلی برای انتخاب کنتاکتورها به طور خاص وجود دارد:
شما می توانید ولتاژ بوبین مورد نظر را برای یک کنتاکتور معین برای مدارهای کنترل AC یا DC انتخاب کنید. به عنوان مثال، برای ولتاژهای بوبین AC، بوبین کنتاکتور 24 ولت ، 120 ولت ، 208-240 ولت یا 480 ولت و برای ولتاژهای بوبین DC، بوبین های 24 ولت یا 110 ولت داریم. بنابراین، بهتر است که یک کنتاکتور را بر اساس نیاز سوئیچینگ مدار اصلی انتخاب کنید و سپس یک بوبین کنتاکتور را بر اساس قدرت تأمین شده توسط مدار کنترل انتخاب کنید.
درجه بندی کنتاکتور ها (سوییچ ها)
حداکثر ولتاژ قابل تحمل کنتاکت است. به عنوان مثال ، هر زمان که جریان القایی را قطع کنید، یک اسپایک/ارتعاش کنتاکت رخ می دهد و کنتاکتورها از سلف استفاده می کنند.
کلیدهای اصلی به مدار اصلی متصل و آن را کنترل می کنند، در حالی که کلیدهای ثانویه تأثیری در عملکرد مدار اصلی ندارند. کنتاکت های کمکی سوئیچ های ثانویه ای هستند که به مدار کنترل (مدار تغذیه کنتاکتور) متصل می شوند نه مدار اصلی که ماشین یا دستگاه مورد استفاده را تغذیه می کند. از کنتاکت های کمکی برای نظارت یا محافظت از دستگاه های سوئیچینگ اولیه (به عنوان مثال چراغ های نشانگر برق که به شما می گویند آیا دستگاه روشن است یا خیر) ، یا برای تأمین لوازم جانبی (به عنوان مثال فن های خنک کننده) استفاده می شود.
مدار معمولی با پل رله اضافه بار حین استارت
با رله اضافه بار و بدون رله اضافه جریان
پوش باتون دوبل
در هنگام انتخاب F0 باید ظرفیت مقاومت اتصال کوتاه در کنتاکت ها در مدار در نظر گرفته شود.
روش عملکرد: با فشار پوش باتن I بوبین کنتاکتور Q11 تحریک می شود. کنتاکتور موتور را روشن کرده و پس از فعال شدن کلید از طریق تیغه کمکی Q11 / 14- 13 و کلید 0 (کنتاکت کنترلی سه سیمه) خود را در این حالت حفظ میکند. کنتاکتور Q11، در حالت عادی با فشردن پوش باتن غیر فعال می شود. در صورت اضافه بار، از طریق کنتاکت نرمالی کلوز/بسته 95-96 روی رله اضافه بار F2 غیر فعال می شود. جریان بوبین قطع شده و کنتاکتور Q11 موتور را خاموش می کند.
Q11: کنتاکتور اصلی، در جهت عقربه های ساعت است
Q12: کنتاکتور اصلی ، خلاف جهت عقربه های ساعت است
نحوه عملکرد: تحریک پوش باتن I بوبین کنتاکتور Q11 را تحریک میکند. این عمل موتور را در جهت عقربه های ساعت روشن می کند و پس از فعال شدن دکمه I از طریق تیغه کمکی Q11 / 14-13 و پوش باتن 0 (کنترل سه سیم) ، خود را در این حالت حفظ می کند. کنتاکت نرمالی بسته Q11 / 22-21 از نظر الکتریکی بسته شدن کنتاکتور Q12 را مهار می کند. با فشار پوش باتن II، کنتاکتور Q12 بسته می شود (موتور در خلاف جهت عقربه های ساعت کار می کند). بسته به مدار می توان جهت را از جهت عقربه های ساعت به خلاف عقب ساعت تغییر داد یا این کار را با فشار دادن پوش باتن 0 که برای جهت معکوس است انجام داد. در صورت اضافه بار، تیغه بسته 95-96 رله اضافه بار F2 یا تیغه باز 13-14 مدار قطع کننده محافظ موتور یا قطع کننده مدار سوییچ می کند.
مدار اتوماتیک ستاره-مثلث موتورهای سه فاز
پوش باتن I رله تایمر K1 را فعال می کند. کنتاکت باز K1 / 17-18 (کنتاکت لحظه ای) که ولتاژ را به کنتاکتور ستاره Q13 می رساند، که نهایتا بسته شده و ولتاژ را از طریق کنتاکت باز Q13 / 14-13 به کنتاکتور Q11 اعمال می کند. Q11 و Q13 خود را از طریق N / O Q11 / 14-13 و Q11 / 44-43 حفظ می کنند. Q11 ولتاژ شبکه را به موتور M1 در اتصال ستاره اعمال می کند.
وقتی زمان تغییر تعیین شده سپری شد، K1 / 17-18 مدار Q13 را باز می کند و پس از 50 میلی ثانیه مدار Q15 را از طریق K1 / 17-28 می بندد. کنتاکتور ستاره Q13 از مدار خارج می شود. كنتاكتور دلتا Q15 بسته شده و موتور M1 را بسته و ولتاژ كامل برق را اتصال مي دهد. در همان زمان، کنتاکت بسته Q15 / 22-21 مدار Q13 را قطع می کند بنابراین در هنگام روشن بودن موتور در برابر روشن شدن مجدد قفل می شود.
موتور نمی تواند دوباره روشن شود مگر اینکه قبلاً با پوش باتن 0 قطع شده باشد، یا در صورت اضافه بار توسط کنتاکت بسته 95-96 رله اضافه بار F2 یا از طریق کنتاکت باز 13-14 مدار محافظ موتور - قطع کننده یا قطع کننده مدار استاندارد باشد.
نحوه عملکرد مدار
پوش باتن I کنتاکتور ستاره Q13 را تحریک میکند، کنتاکت باز Q13 / 14-13 ولتاژ را به کنتاکتور اصلی Q11 اعمال می کند. Q11 بسته شده و ولتاژ شبکه را به موتور M1 در اتصال ستاره اعمال می کند. Q11 و Q13 خود را از طریق کنتاکت باز Q11 / 14-13 بعلاوه Q11 از طریق Q11 / 44-43 و پوش باتن 0 حفظ می کنند. رله تایمر Q11 همزمان با کنتاکتور اصلی K1 تحریک می شود. وقتی زمان تعیین شده سپری شود، K1 مدار Q13 را از کنتاکت سوییچ 15-16 باز می کند و مدار Q15 را از طریق 15-18 می بندد.
كنتاكتور مثلث Q15 بسته شده و موتور M1 را به ولتاژ برق اتصال مي دهد. در همان زمان ، کنتاکت بسته Q15 / 22-21 مدار Q13 را قطع می کند بنابراین در هنگام روشن شدن موتور در برابر روشن شدن مجدد مقاومت می کند. موتور نمی تواند دوباره روشن شود مگر اینکه قبلاً با پوش باتن 0 ، یا در صورت اضافه بار، توسط کنتاکت بسته 95-96 رله اضافه بار F2 یا از طریق کنتاکت باز 13-14، قطع کننده مدار یا مدار محافظ قطع شده باشد.
تغییر جهت چرخش پس از تحریک پوش باتن 0
نحوه عملکرد
پوش باتن I کنتاکتور Q11 را فعال میکند (به عنوان مثال در جهت عقربه های ساعت). پوش باتن II کنتاکتور Q12 را فعال می کند (به عنوان مثال عملکرد در جهت خلاف عقربه ساعت). کنتاکتور ابتدا ولتاژ را به سیم پیچ موتور وارد می کند و خود را از طریق تیغه کمکی 14-13 و پوش باتن 0 حفظ می کند. Q13 در اتصال ستاره موتور M1 را فعال و روشن می کند. در همان زمان، رله تایمر K1 فعال می شود. وقتی زمان تعیین شده سپری شد، K1 / 17-18 مدار Q13 را باز می کند. Q13 از مدار خارج میشود و K1 / 17-28 مدار Q15 را می بندد.
کنتاکتور مثلت Q15 را تحریک میکند و M1 را به پیکره بندی مثل سوییچ میکند، یعنی ولتاژ کامل شبکه را متصل می کند. در همین زمان، کنتاکت بسته Q15 / 22-21 مدار Q13 را قطع می کند، بنابراین در هنگام روشن شدن موتور در برابر روشن شدن مجدد آن جلوگیری میکند. جهت موتور را می توان تغییر داد، که می تواند پس از فشار دادن پوش باتن 0، یا با فعال شدن مستقیم پوش باتن معکوس باشد. در صورت اضافه بار، قطع ارتباط با کنتاکت بسته 95-96 رله اضافه بار F2 انجام می شود.
مطالعه بیشتر: نحوه تست کنتاکتور
جهت استعلام قیمت و خرید کنتاکتور با واحد فروش ما تماس حاصل فرمایید. با تشکر؛ شرکت آسان ژنراتور در زمینه دیزل ژنراتور و برق صنعتی فعال می باشد. نوشته 99/6/24