آموزش کامل تصویری عیب یابی و نصب و تست انواع کنتاکتور به همراه کاربرد و کنتاکتورهای فرمان کمکی و قدرت.
کنتاکتور چیست: کنتاکتورها وسایل الکتریکی هستند که جهت قطع و وصل برق مصرف کننده کاربرد دارند. در صنعت، کنتاکتور وسیله ای است که دو جریان در آن با هم تعامل دارند ، به عنوان مثال هوا و مایع. همچنین کنتاکتور یک سوئیچ کنترل شده برقی است که برای جایگزینی یک مدار برق استفاده می شود. کنتاکتور معمولاً توسط یک مدار فرمان، کنترل می شود که دارای قدرت بسیار کمتری نسبت به مدار قدرت است. کنتاکتورها در انواع مدلهای DC و AC با ولتاژهای مختلف و تعداد کنتاکتهای مختلف تولید می شوند.
برخلاف رله های معمولی، کنتاکتورها به گونه ای طراحی شده اند که به طور مستقیم به دستگاه های فشار قوی وصل شوند. رله ها از ظرفیت کمتری برخوردار بوده و معمولاً برای هر دو کاربرد عادی بسته و عادی باز طراحی شده اند. رله یا سوییچ هایی که بیش از 15 آمپر یا بیش از چند کیلووات را کنترل میکنند، معمولاً کنتاکتور نامیده می شوند. جدا از پلاتین کمکی ، کنتاکتورها معمولاً عادی باز ("فرم A") هستند. برخلاف رله ها ، کنتاکتورها با ویژگی هایی برای کنترل و حذف قوس الکتریکی هنگام قطع جریان موتورهای سنگین طراحی و تولید شده اند.
کنتاکتورها به اشکال مختلف با ظرفیت ها و ویژگی های مختلفی به فروش میرسند. بر خلاف قطع کننده مدار ، یک کنتاکتور قابلیت قطع جریان اتصال کوتاه را ندارد. رنج کنتاکتورها در جریان متناوب از چندین آمپر تا هزاران آمپر و در 24 ولت DC تا چندین کیلووات متغیر است. اندازه فیزیکی کنتاکتورها از یک وسیله کوچک جیبی ، تا دستگاههای بزرگ تقریباً یک متر در یک طرف متغیر است. کنتاکتورها برای کنترل موتورهای الکتریکی(الکتروموتور)، روشنایی ، گرمایش ، بانکهای خازن ، خشک کن های حرارتی و سایر بارهای الکتریکی استفاده می شوند.
کنتاکتور AC جهت کنترل پمپ
یک کنتاکتور دارای سه جزء است. کنتاکتهای اتصال قسمت اصلی کنتاکتور هستند که جریان را عبور می دهند. این سه جزء شامل کنتاکت های قدرت، کنتاکت های کمکی و فنرهای تماس است. بوبین الکترومغناطیس (یا "سیم پیچ") نیروی محرکه را برای بستن کنتاکت های کنتاکتور فراهم می کند. قاب که کنتاکتها و بوبین کنتاکتور را در خود جای داده است. قاب های ساخته شده از مواد عایق مانند Bakelite ، Nylon 6 و پلاستیک های ترموستینگ برای و عایق کاری کنتاکتها و همچنین ارائه برخی از اقدامات محافظت در برابر برق گرفتگی مخاطبین است.
کنتاکتورهای قاب باز ممکن است محفظه دیگری برای محافظت در برابر گرد و غبار ، روغن ، خطرات انفجار و آب و هوا داشته باشند. مدارات خاموش کننده جرقه برای افزایش طول و حرکت قوس الکتریکی بکار میروند. اینها مخصوصاً در مدارهای برق DC مفید هستند. قوسهای AC دوره هایی از جریان کم دارند که در طی آن قوس با سهولت نسبی خاموش می شود ، اما قوس های DC جریان مداوم بالایی دارند ، بنابراین دمیدن آنها به بیرون نیاز دارد تا قوس بیشتر از یک قوس AC با همان جریان کشیده شود.
ضربات مغناطیسی در کنتاکتور Albright (که برای جریان های DC طراحی شده است) بیش از دو برابر جریان کنتاکتور می تواند شکسته شود ، و آن را از 600 A به 1500 A افزایش می دهد. گاهی اوقات یک مدار اکونایزر نیز برای کاهش توان لازم برای بسته نگه داشتن یک کنتاکتور نصب می شود. تماس کمکی پس از بسته شدن کنتاکتور ، جریان سیم پیچ را کاهش می دهد. برای بسته شدن در ابتدا یک کنتاکتور مقدار کمی بیشتر از آن لازم است.
چنین مداری می تواند مقدار قابل توجهی از انرژی را ذخیره کند و به سیم پیچ کنتاکتور اجازه دهد تا خنک تر بماند. مدارهای اکونیمایزر تقریباً همیشه روی کویل های کنتاکتور جریان مستقیم و روی سیم پیچ های کنتاکتور جریان متناوب جریان دارد. یک کنتاکتور اصلی یک سیم پیچ یا بوبین خواهد داشت (که بسته به نوع طراحی کنتاکتور ممکن است توسط یک منبع تغذیه یا برق اصلی تامین شود). کویل یا بوبین کنتاکتور (که به دو صورت AC و همچنین DC ساخته می شوند) نیز امروز در بازار موجود است.
سیم پیچ ممکن است در همان ولتاژ کاری کنتاکتور کنترل شود ، یا ممکن است به طور جداگانه با ولتاژ کمتری کنترل شود. که برای کنترل توسط کنترلرهای قابل برنامه ریزی و دستگاه های plc ولتاژ پایین مناسب تر باشد. برخی از کنتاکتورها دارای سیم پیچهای سری متصل به مدار موتوری هستند. اینها به عنوان مثال برای کنترل سرعت خودکار استفاده می شوند ، مقاومت تا زمانی که جریان موتور کاهش نیابد قطع نمی شود.
کنتاکتور قدرتمند DC با درایو الکترو پنوماتیک
عملکرد کنتاکتور به این صورت است، هنگامی که جریان از بوبین مغناطیس کنتاکتور عبور می کند ، یک میدان مغناطیسی تولید می شود ، که هسته متحرک کنتاکتور را به خود جلب می کند. سیم پیچ الکترومغناطیسی کنتاکتور در ابتدا جریان بیشتری می کشد ، تا زمانی که هسته فلزی وارد سیم پیچ شود ، القا آن افزایش می یابد. کنتاکتهای متحرک توسط هسته متحرک می چسبند. نیرو توسط آهنربای الکتریکی ، کنتاکتهای متحرک و ثابت را روی هم نگه می دارد.
وقتی سیم پیچ کنتاکتور از کار بیفتد ، نیروی جاذبه یا یک فنر ،هسته مغناطیسی بوبین کنتاکتور را به موقعیت اولیه خود برمی گرداند و کنتاکت ها را باز می کند. کنتاکتورهایی که با جریان متناوب کار می کنند ، قسمت کوچکی از هسته با یک سیم پیچ کاهنده احاطه شده است که شار مغناطیسی هسته را کمی به تأخیر می اندازد. این اثر به طور متوسط کشش متناوب میدان مغناطیسی را میکاهد و بنابراین از وزوز شدن صدای هسته بوسیله دو برابر کردن فرکانس خط جلوگیری می کند.
از آنجا که قوس و آسیب ناشی از آن دقیقاً هنگام باز یا بسته شدن کنتاکتهای کنتاکتور رخ می دهد و کنتاکتورها برای باز و بسته شدن بسیار زیاد طراحی شده اند. غالباً مکانیزم کاهش آرک داخلی برای اطمینان از عملکرد کنتاکتور وجود دارد. بسته شدن سریع می تواند منجر به افزایش پرش شود که باعث چند بار باز و بسته شدن ناخواسته دیگری می شود. یک راه حل این است که کنتاکتهای دوتکه داشته باشید تا پرش را به حداقل برساند.
دو کنتاکت برای بسته شدن همزمان طراحی شده اند ، اما در زمان های مختلف پرش می کنند تا مدار قطع نشود و باعث ایجاد قوس شود. یک نوع دیگر دارای چندین کنتاکت است که برای انجام سریع جایگزینی طراحی شده است. اولین کنتاکتی که وصل میشود آخرین کنتاکتی است که قطع می شود، بیشترین اصطحلاک را تجربه می کند و یک اتصال با مقاومت بالا ایجاد می کند که باعث گرم شدن بیش از حد داخل کنتاکتور می شود.
اما ، با این کار از ایجاد قوس در اولین تماس محافظت می کند. بنابراین یک مقاومت در برابر تماس در حد یک میلی ثانیه بعد ایجاد می شود. این تکنیک تنها درصورتی موثر است که کنتاکتورها به برعکس حالتی که درگیر شده اند از کار بیفتند. در غیر اینصورت اثر مخرب قوس در هر دو عامل تقسیم می شود. تکنیک دیگر برای افزایش طول عمر کنتاکتور ، تمیز کردن کنتاکت است.
سرکوب قوس
در کنتاکتور بدون محافظت از تماس کنتاکتها، قوس الکتریکی باعث تخریب قابل توجه کنتاکت ها می شود که کنتاکتور صدمات قابل توجهی را متحمل می شود. یک قوس الکتریکی بین دو نقطه تماس (الکترود یا کنتاکت) هنگام بسته و باز شدن کنتاکتور رخ می دهد. قوس باز شدن کنتاکت معمولاً پرانرژی تر و در نتیجه مخرب تر است. گرمای ایجاد شده توسط قوس الکتریکی بسیار زیاد است و در نهایت باعث جابجایی فلز موجود در کنتاکت می شود.
دمای بسیار زیاد قوس (دهها هزار درجه سانتیگراد) باعث شکاف مولکولهای گاز اطراف می شود و ازن ، مونوکسیدکربن و سایر ترکیبات ایجاد می شود. انرژی قوس به آرامی فلز کنتاکت کنتاکتور را از بین می برد و باعث می شود مقداری از مواد به عنوان ذرات ریز به هوا بریزند. این فعالیت باعث می شود مواد موجود در کنتاکت به مرور زمان تخریب شده و در نهایت منجر به خرابی کنتاکتور شود. به عنوان مثال ، یک کنتاکتور که به درستی ساخته شده باشد ، در هنگام کار ، طول عمر 10،000 تا 100،000 کار خواهد داشت.
که به طور قابل توجهی کمتر از عمر کنتاکتور مکانیکی (بدون برق) است که می تواند بیش از 20 میلیون بار کار کند. اکثر کنتاکتورهای کنترل موتور در ولتاژ پایین (600 ولت و کمتر) کنتاکتورهای شکست هوا هستند. هوا در فشار اتمسفر کنتاکت ها را احاطه می کند و هنگام قطع مدار قوس را خاموش می کند. کنترل کننده های مدرن موتور AC ولتاژ متوسط از کنتاکتورهای خلا استفاده می کنند. کنتاکتورهای ولتاژ بالا AC (بیشتر از 1000 ولت) ممکن است از خلا یا گاز بی اثر در اطراف کنتاکت ها استفاده کنند.
کنتاکتورهای ولتاژ بالا DC (بیش از 600 ولت) هنوز هم برای کاستن انرژی قوس با طراحی arc-chute به هوا اعتماد میکنند. لوكوموتيوهاي الكتريكي با ولتاژ بالا ممكن است توسط بریکر هاي هوایی مدار كه توسط هواي فشرده فعال مي شوند ، از منبع قدرت ایزوله شوند. از همان منبع هوا می توان برای "خاموش کردن" هر قوسی که تشکیل می شود استفاده کرد.
جهت استعلام قیمت و خرید کنتاکتور با واحد فروش ما تماس حاصل فرمایید. با تشکر؛ آسان ژنراتور در زمینه برق صنعتی و دیزل ژنراتور فعال می باشد. نوشته 99/7/2